Etiketter

onsdag 22 maj 2013

Språk Krönika


Sociolekt

Sociolekt betyder att man t.ex pratar annorlunda när man är med olika personer. T.ex om du är på kompisar / ser på någon sport så är det mycket mer okej att säga svordomar än om du sitter på ett möte. 

Språket utvecklas ju också med tiderna och det finns mång uttryck som inte går att använda med äldre personer som ” typ ” , ” ball ” OSV. Jag tror inte häller äldre personer förstår ”Chattspråk” och förkortningar som man skriver lika bra som unga gör. Det finns även uttryck som man hittar på olika områden i världen; som t.ex ”rullebör” i skåne. Många ord som förr var ”slanguttryck” blev efter ett tag riktiga ord antagligen eftersom tillräckligt många personer började använda dom regelbundet.

Vissa svordomar kanske är mer okej beroende på vilken person du pratar med, t.ex många svordomar som har med religion att göra som ”fan!” ”satan!” OSV kanske inte är så lämpligt att använda om du pratar med en kristen person. 

Om man spelar dator/tvspel med kompisar så finns det även många uttryck och förkortningar för att man ska kunna säga dom snabbt. många av uttrycken är på svengelska som typ ”reloada” , ”dodga” , ”levela upp”. Många av dessa uttryck är väldigt lätta att förstå och jag tror att även om det är en person som inte spelar så mycket spel så skulla den personer endå förstå de flesta av dom.

Sen finns det ju också skillader och olika uttryck som tjejer/killer använder, jag kan inte direkt komma på något bra exempel just nu medan jag skriver men det jag har hört är att ofta så brukar killar prata mer om saker och objekt medan tjejer oftare brukar prata om personer, relationer och känslor.

Jag tror att språket hoss en person kan säga väldigt mycket om den personen även om man inte känner honom/henne. Man kan lägga märke till hur vårdat språket är, hur mycket personen använder slang och sånt. Om personen använder mycket förkortningar och om personen pratar med gott flyt eller inte.